IFRS 17’de Yapılması Planlanan Değişiklikler

Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB), UFRS 17 Sigorta Sözleşmeleri Standardında yapılması planlanan değişikliklere yer veren UFRS 17’ye Yönelik Değişikler Nihai Taslağını kamuoyu görüşüne açmıştır. Söz konusu değişikliklerin amacı, Standardın uygulama maliyetlerini azaltarak ve işletmelerin UFRS 17’nin uygulama sonuçlarını açıklamasını kolaylaştırarak Standardın uygulamasını desteklemektedir.

Bilindiği üzere IASB, sigortacıların finansal tablolarının daha kullanışlı olmasını ve sigorta muhasebesi uygulamalarının tüm ülkelerde tutarlı olmasını sağlamak amacıyla 2017 yılının Mayıs ayında UFRS 17 Sigorta Sözleşmeleri’ni yayımlamıştır. Kurumumuz tarafından da söz konusu Standart 16/02/2018 tarihinde mevzuatımıza kazandırılmıştır.

IASB, UFRS 17’nin yayımlanmasının ardından sigorta şirketleri, düzenleyici otoriteler, yatırımcılar ve denetçilerden alınan geri bildirimlerde belirtilen UFRS 17’nin uygulamasıyla ilgili sorunları ve zorlukları azaltmak amacıyla UFRS 17’de bazı değişiklikler yapmaya karar vermiştir.  

Nihai Taslakla önerilen değişiklikler, hâlihazırda devam eden uygulama sürecini aksatmayacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca, bu değişikler Standardın temel ilkelerini değiştirmemektedir.

Söz konusu Nihai Taslakla getirilen önerilerden birisi de UFRS 17’nin yürürlük tarihinin 2021 yılından 2022 yılına ertelenmesidir.  

UFRS 17’ye Yönelik Değişikler Nihai Taslağı’na 25 Eylül 2019 tarihine kadar görüş bildirilebilmektedir.

UFRS 17’de yapılması planlanan değişikliklerin özetlenmesi amacıyla oluşturulan sunuma ulaşmak için tıklayınız.

IASB tarafından yayımlanan UFRS 17’ye Yönelik Değişikler Nihai Taslağı’nın İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız.