COVID-19’la İlgili Olarak Kira Ödemelerinde Tanınan İmtiyazlar-TFRS 16 Kiralamalar’a İlişkin Değişiklikler 5 Haziran 2020 Tarihli ve 31146 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

Bilindiği üzere, hem dünya genelinde hem de ülkemizde COVID-19 salgınının yaratabileceği ekonomik olumsuzluklara karşı çeşitli önlemler alınmaktadır. Bu önlemler kapsamında, vergi ve diğer çeşitli ödemelerin yanı sıra kira ödemelerinde de işletmelere bazı imtiyazlar tanınmıştır. Bahsi geçen imtiyazların kira ödemelerinde meydana getireceği değişikliklerin TFRS 16’ya uygun olarak finansal tablolara nasıl yansıtılacağı ise; bu değişikliklerin “kiralamada yapılan değişiklik” tanımını karşılayıp karşılamadığına bağlıdır.  

TFRS 16’da “kiralamada yapılan değişiklik”, kiralama sözleşmesinin esas (başlangıçtaki) hüküm ve koşullarının bir parçası olmayan, kiralamanın kapsamındaki ya da kiralama bedelindeki bir değişiklik olarak tanımlanmaktadır. TFRS’leri uygulayan işletmelerin, TFRS 16 uyarınca,  kira ödemelerinde meydana gelen değişikliklerin kiralamada yapılan bir değişiklik olup olmadığını belirlemesi ve kira ödemelerinde meydana gelen değişikliklerin kiralamada yapılan bir değişiklikten kaynaklanması durumunda TFRS 16’nın ilgili muhasebeleştirme hükümlerini uygulaması gerekmektedir.

Ancak kiralamada yapılan değişikliklerin muhasebeleştirilmesine ilişkin olarak TFRS 16’da yer alan hükümlerin, COVID-19’la ilgili olarak kira ödemelerine tanınan çok sayıda imtiyaza uygulanmasının, özellikle işletmelerin salgın sebebiyle karşılaştıkları zorluklar da göz önünde bulundurulduğunda, zahmetli olacağı değerlendirilmektedir. Bu süreçte kiracılar, başta;

  • COVID-19’la ilgili olarak kira ödemelerinde tanınan imtiyazların, kiralamada yapılan bir değişiklik olup olmadığının belirlenmesi ve
  • Bu imtiyazların kiralamada yapılan bir değişiklik olması durumunda TFRS 16’da öngörülen muhasebeleştirme hükümlerinin uygulanması

konularında çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadır.

Bu sebeple, kiracıların kira ödemelerinde COVID-19 sebebiyle tanınan imtiyazların, kiralamada yapılan bir değişiklik olup olmadığını değerlendirmemeleri konusunda muafiyet tanınarak, kiracıların kira ödemelerinde tanınan imtiyazları muhasebeleştirirken karşılaştıkları zorlukların azaltılması amaçlanmaktadır.

Söz konusu muafiyetten yararlanan kiracıların, kira imtiyazı sonucunda kira ödemelerinde meydana gelen herhangi bir değişikliği, Standardın söz konusu değişikliğin kiralamada yapılan bir değişiklik olmaması durumunda geçerli olan hükümleri uyarınca muhasebeleştirmesi gerekmektedir. Öngörülen kolaylaştırıcı uygulama, sadece kira ödemelerinde COVID-19 salgını sebebiyle tanınan imtiyazlar için ve yalnızca aşağıdaki koşulların tamamı karşılandığında uygulanır:

  • Kira ödemelerinde meydana gelen değişikliğin kiralama bedelinin revize edilmesine neden olması ve revize edilen bedelin, değişiklikten hemen önceki kiralama bedeliyle önemli ölçüde aynı olması veya bu bedelden daha düşük olması,
  • Kira ödemelerinde meydana gelen herhangi bir azalışın, sadece normalde vadesi 30 Haziran 2021 veya öncesinde dolan ödemeleri etkilemesi ve
  • Kiralamanın diğer hüküm ve koşullarında önemli ölçüde bir değişikliğin olmaması.

COVID-19’la İlgili Olarak Kira Ödemelerinde Tanınan İmtiyazlar-TFRS 16’ya İlişkin Değişiklikler kiracılar tarafından, 1 Haziran 2020 veya sonrasında başlayan yıllık hesap dönemlerinde uygulanacak olmakla birlikte erken uygulamaya izin verilmektedir.

Konuyla ilgili olarak daha önce yayımlanan 17 Nisan 2020 tarihli duyuru metnine ve uygulama örneğine ulaşmak için tıklayınız.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

COVID-19’la İlgili Olarak Kira Ödemelerinde Tanınan İmtiyazlar-TFRS 16 Kiralamalar’a İlişkin Değişiklikler’e ulaşmak için tıklayınız.