Devam Eden Projeler

Uluslararası Bağımsız Denetim ve Güvence Denetimi Standartları Kurulu (IAASB) tarafından KKS 1 Finansal Tabloların Bağımsız Denetim ve Sınırlı Bağımsız Denetimleri ile Güvence Denetimleri ve İlgili Hizmetleri Yürüten Bağımsız Denetim Kuruluşları ve Bağımsız Denetçiler İçin Kalite Kontrol ve BDS 220 Finansal Tabloların Bağımsız Denetiminde Kalite Kontrol standartları ile ilgili olarak güncelleme çalışmaları başlatılmıştır. Söz konusu projelerin detayları aşağıda yer almaktadır:

 

  1.  Bağımsız Denetim Kuruluşları İçin Kalite Kontrol - KKS 1

Proje kapsamında standart uygulamalarının netliğini ve tutarlılığını artırmak amacıyla genel olarak bağımsız denetim kuruluşlarının kalite kontrol sistemine yaklaşımlarının değiştirilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda standartta özellikle yönetim, sorumlu denetçinin sorumlulukları, denetimin kalitesinin gözden geçirilmesi, izleme, iyileştirme, alternatif denetim modelleri ve küçük ve orta ölçekli işletmelere ilişkin spesifik konularda revizyon çalışmalarına devam edilmektedir.

 

  1.  Bağımsız Denetim İçin Kalite Kontrol - BDS 220

Projenin amacı değişik denetim durumlarına göre kaliteye yönelik risklerin belirlenmesi, değerlendirilmesi ve risklere karşılık verilmesine odaklanarak münferit denetimlerde kalite yönetimini güçlendirmektir.

Ayrıca söz konusu revizyonun diğer standartlara etkisi ve rehberlik sağlaması açısından ilave araçların geliştirilip geliştirilmeyeceğini belirlenmesi de yapılacaktır.

IAASB aynı zamanda yürüttüğü “Denetimin Kalitesinin Gözden Geçirilmesi- KKS 2” projesi kapsamında ise yeni bir standart oluşturma çalışmasına başlamıştır.

 

  1. Denetimin Kalitesinin Gözden Geçirilmesi - KKS 2

Bu projenin amacı denetimin kalitesinin gözden geçirilmesi hususundaki yükümlülüklerin aşağıdakileri içerecek şekilde geliştirilmesidir:

  • Hangi denetimlerin kalitesinin gözden geçirileceği konusunda daha açık yükümlülükler getirmek
  • Denetimin kalitesinin gözden geçirilmesinin niteliği, zamanlaması ve kapsamını açıklığa kavuşturmak ve
  • Denetimin kalitesini gözden geçiren kişinin niteliğinin belirlenmesi konusundaki yükümlülükleri geliştirmektir.


Bunu yaparken denetimin kalitesini gözden geçiren kişinin rolleri ve sorumlulukları ile sorumlu denetçi arasındaki uygun dengenin korunmasına da dikkat edilecektir.

Konuyla ilgili olarak daha ayrıntılı bilgiye IAASB’nin internet sitesinden (https://www.iaasb.org/projects) ulaşılabilir.

Sayfa: 1 / 1